De equity-draaikolk

Als een startup een investering ophaalt, brengt dat verwachtingen met zich mee:

  • Je moet groeien
  • Je moet het bedrijf verkopen in 5–7 jaar

De meeste ondernemers snappen nog wel dat ze in ruil voor een investering aandelen en dus controle over het bedrijf afstaan. Maar wat ze zich niet realiseren is dat er geen weg meer terug is.

Ik noem het de equity-draaikolk; als je er eenmaal in zit is het erg lastig om er weer uit te komen. En alles draait steeds sneller.

Tot zover niet zoveel aan de hand. Maar het wordt wel een probleem als het bedrijf niet compatible is met het venture capital business model of simpelweg niet die ambities heeft om keihard te groeien en het bedrijf uiteindelijk te verkopen. Als ze zich dit pas realiseren als ze al die equity-draaikolk zijn ingestapt, dan is dat te laat.

Herkenbaar? Wij adviseren startups altijd om goed na te denken of en wanneer zij een investering willen ophalen. Als er (nog) geen noodzaak, validatie, groeipotentie en/ of ambitie is, stap dan alsjeblieft niet die draaikolk in. Peddel nog even verder, zoek naar een mooie golf.

Maar als je dan toch de equity-draaikolk in stapt, doe dat dan met volle overtuiging en commitment. De dood of de gladiolen — dat is dan waar het vaak op neer komt.


Meer van dit soort artikelen in je inbox? Meld je dan even aan voor GEC Insights, mijn maandelijkse mailing met analyses, inzichten en best practices over het Nederlandse venture capital ecosysteem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s