Susteq en Homey nieuwe TOP-bedrijven

Afgelopen week hebben Susteq en Athom (bekend van Kickstarter-succes Homey) een plaats gekregen in de TOP-regeling. Naast een lening van €40.000 ontvangen zij ook een jaar lang ondersteuning vanuit Kennispark en toegang tot ondernemersnetwerken. In deze post kunt u kennismaken met deze twee TOP-bedrijven.

De TOP-regeling is een (pre-)seed fonds voor innovatieve startups in Twente. B&M Business Development doet maandelijks een marktscan voor bedrijven die een TOP-plaats ambiëren. In de marktscan worden relevante marktgegevens (zoals marktomvang, trends en concurrenten) achterhaald en worden de bedrijven beoordeeld aan de hand van de criteria van de Golden Egg Check. De marktscan dient vervolgens als input voor de TOP-commissie, die uiteindelijk de TOP-plaatsen toekent. Een deel van de informatie uit dit blog is afkomstig uit de marktscan.

Susteq

Susteq is een bedrijf dat waterbetaalsystemen ontwikkelt en exploiteert in o.a. Afrika. Het digitale betaalsysteem (Susteq Hub) wordt geïnstalleerd bij lokale waterpunten, gebruikers kunnen bij een waterverkooppunt (kiosk) in de buurt een geldbedrag op een RFID-tag laten zetten, dat functioneert als een tegoed bij de watertappunt. Het lokale waterverkooppunt betaalt de grotere water service leverancier via haar mobiele telefoon en ontvangt technische support wanneer dat nodig is. Hierdoor ontstaat een infrastructuur waarbij de watervoorziening in stand blijft en storingen geregistreerd worden zodat deze snel kunnen worden opgelost. Via de huidige Susteq betaalsystemen hebben dagelijks honderden mensen toegang tot betrouwbare watervoorziening in Kenia.

Susteq’s voordelen zijn de flexibiliteit van het systeem (toe te passen in meerdere situaties omdat het ‘slechts het betaalsysteem betreft’) en de mogelijkheden tot opschaling. De soft- en hardware is gebaseerd op open source technologie. Susteq richt zich in een B2B markt op i) NGO’s op het gebied van water, en ii) waterzuivering bedrijven.

Op basis van de beoordeling met de Golden Egg Check scoren de clusters ‘verdienmodel’ en ‘marktomvang & groei’ goed. Het verdienmodel is meerledig en zorgt hiermee voor schaalbaarheid van het concept. Daarnaast heeft Susteq reeds enkele systemen in Kenia in gebruik, waarmee het verdienmodel op kleine schaal is bewezen. Susteq kent haar klantgroep goed en heeft al contacten in de markt. Daarnaast is het een groeiende markt; de markt voor equipment om water te zuiveren en toegankelijk te maken groeit met 9% per jaar, maar er is ook groeiende aandacht voor oplossingen zoals waterkiosken.

Athom (Homey)

Athom is het bedrijf achter Homey. Homey, bekend van de succesvolle crowdfunding campagne op Kickstarter, is een product binnen de home automation markt, en is letterlijk een bol waarmee verschillende apparaten in huis bediend kunnen worden. Binnen de home automation markt zijn meerdere producten op de markt, maar Athom wil zich onderscheiden door i) meerdere bestaande en toekomstige devices te kunnen koppelen, ii) de aansturing te doen via spraak, en iii) een platform-gebaseerde aanpak te hanteren zodat ontwikkelaars nieuwe apps te kunnen toevoegen. Naar eigen zeggen is Homey makkelijk te installeren (plug en play) en is uitbreiding met nieuwe devices en apps eenvoudig. Voorbeelden van toepassingen zijn: licht, verwarming/ thermostaat en entertainment.

Homey scoort op de Golden Egg Check erg goed op de clusters ‘executie’, ‘marktomvang & groei’ en ‘concurrentievoordeel’. De markt laat zeer interessante groeicijfers zijn, en er liggen mogelijkheden voor Athom om hierin mee te groeien. Positief is eveneens de Kickstarter campagne, die natuurlijk voor een eerste batch sales gezorgd heeft, maar ook voor kennis van de klantgroep. Ondanks de (recente) toetreding van grote spelers zoals onder andere Apple, Google, Microsoft en Samsung is de combinatie van i) spraak, ii) meerdere huidige en toekomstige devices kunnen koppelen en iii) een open platform voor de ontwikkeling van apps nog niet op de markt. De deeloplossingen bestaan al wel, en het is dan ook te verwachten dat Homey stevige concurrentie gaat krijgen op de internationale markt.

Susteq en Homey zijn de eerste TOP-bedrijven die door ons in een blogpost zijn beschreven. Elke maand worden er nieuwe TOP-bedrijven via dit blog geïntroduceerd, mits er nieuwe TOPpers zijn. U kunt dit blog volgen door rechts op “Follow Golden Egg Check” te klikken, zodat u op de hoogte blijft van de TOP-bedrijven, en eveneens van onze inzichten m.b.t. startups, venture capital, incubators en ecosystemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s